Kultura

Stogodišnjica rođenja Mire Alečković: Seoske škole obeležile život i stvaralaštvo poznate književnice za decu

Ilustracija, pisanje, foto: pexels

U čast stogodišnjice rođenja jedne od najpoznatijih srpskih književnica za decu, Mire Alečković, seoske škole širom zemlje su organizovale posebne događaje posvećene njenom životu i stvaralaštvu.

Mira Alečković, čija su dela zadužila generacije dece i mladih, istakla je da joj stvaranje za decu znači povratak samoj sebi, svetu detinjstva, čistijem od sveta odraslih. Njeno književno delo, koje obuhvata tridesetak knjiga namenjenih mladima, ističe se po svojoj lepoti, dobroti i ljubavi kojom je ispunjeno.

U seoskim školama u Knjaževcu, đaci su imali priliku da se upoznaju sa životom i delom ove izuzetne književnice kroz priče, razgledanje starijih izdanja njenih knjiga i čitanje poezije. Ova prilika nije samo obeležila stogodišnjicu njenog rođenja, već je i podstakla mlade generacije da se dive njenom stvaralaštvu i da uživaju u njenim delima.

Mirino nasleđe u svetu književnosti za decu ostaje trajno, inspirišući nove generacije autora i čitalaca da cene lepotu detinjstva i snagu reči u stvaranju boljeg sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *