Vera

Arhijerejska Liturgija u selu Žlne kod Knjaževca

Foto: https://eparhija-timocka.org, preuzeta sa sajta

Na praznik Svetog velikomučenika Pantelejmona, u sredu 9. avgusta 2023. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion predvodio je evharistijsko sabranje u crkvi Svetog Pantelejmona u selu Žlne kod Knjaževca. Na svetoj Liturgiji Episkopu su sasluživali protosinđel Zaharija, jerej Bogdan Tomić i arhiđakon Ilija. Slavske darove pripremila je gđa Dijana Milošević, dok će naredne godine kolačar biti gđa Jovana Damjanović.

Besedeći sabranom narodu, vladika Ilarion je izrazio radost i blagodarnost zbog liturgijskog sabranja u hramu u kom se nije služilo više od pola veka. Podsećajući vernike da sveta Liturgija počinje blagosiljanjem Carstva Oca i Sina i Svetoga Duha, vladika je govorio o slobodi koju Gospod daruje čoveku i po kojoj čovek može da blagosilja Carstvo Božje i samog Boga, na taj način izražavajući zahvalnost na svim darovima Njegovim. „Bog, kao naš otac nebeski, hoće da se mi Njega sećamo stalno, kao što se i On stalno seća nas. Ipak, sećanje na Boga nije Bogu potrebno, ono je potrebno nama da bismo kroz sećanje na večno živog Boga i mi postali večno živi. Ako imamo sećanje na Boga onda ćemo izgrađivati i ljubav prema Njemu, a ako imamo ljubav prema Bogu onda ćemo držati smireno, trpeljivo, hrabro i postojano Njegove svete zapovesti“, istakao je Preosvećeni Episkop u svojoj besedi.

Vladika je, takođe, posebno zablagodario ocu Bogdanu i njegovoj supruzi Tijani na trudu koji su uložili da, zajedno sa meštanima sela, srede seosku crkvu za današnje slavlje.

Tekst: Dejana Jovanović, foto: eparhija-timocka.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *