Turizam

Vodopad bigar na Staroj planini: Prirodna lepota visoka 35 metara

Bigar vodopad, ilustracija

Vodopad Bigar, biserna lepota Stare planine, smešten je svega 5 kilometara južno od sela Kalna. Sa svojih impresivnih 35 metara visine i nadmorskom visinom od 450 metara, ovaj vodopad je pravi dragulj prirode. Ime je dobio po lakom, rupičastom kamenu poznatom kao “bigr”, preko kojeg se voda preliva u predivnim slapovima.

Ovaj vodopad je formiran akumulativnim taloženjem bigra, sastavljenog od manjih odseka koji čine čarobne stepenice. Vrela reke Bigar, koja nosi ime po vodopadu, presijecaju krečnjačke kosine stvarajući očaravajući prizor koji se proteže duž doline u dužini od 1 kilometra i širini od 500-600 metara.

Pristup vodopadu

Vodopad Bigar lako se pristupa sa puta Knjaževac-Pirot, udaljen 5 kilometara od sela Kalna. Udaljen 35 kilometara od Knjaževca i 32 kilometara od Pirota, ovaj prirodni biser se nalazi gde se dolina Bigra spaja sa dolinom Stanjinske reke. Iako je put do vodopada trenutno slabije obeležen, radovi na obeležavanju i unapređenju pristupa posetiocima su u toku.

Otkrivanje blaga Vodopada Bigar

Osim glavnog vodopada visokog 35 metara, okolina Vodopada Bigar krije još dva manja vodopada, visoka 17 i 15 metara. Posetioci mogu istražiti očaravajuća krečnjačka jezerca skrivena iznad vodopada, koja se ističu neobično plavo-zelenom bojom. Uživajte u toj čaroliji prirode kroz pešačke i biciklističke staze koje vode do ovih bisera Stare planine.

Poseta Vodopadu Bigar: Nezaboravno iskustvo

Iako je nekad bio skriven od šire javnosti, Vodopad Bigar sada privlači sve više posetilaca. U okolini vodopada se nalazi mali parking i udobne klupe pored bistre vode, pružajući idealno mesto za odmor i osveženje.

Vodopad Bigar je pravi prirodni dragulj Stare planine i obećava nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje prirode i avanture. Planirajte svoju posetu i otkrijte čaroliju koju nudi ovo prirodno čudo – pogledajte video ispod i zaronite u svet Vodopada Bigar i njegovih okolnih lepota.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *