Ne nasedajte...

Tužbe građana na štetu opštine! MOGUĆE KONTRATUŽBE I VRAĆANJE PUTEVA U PRVOBITNO STANJE!

Foto: Google map

KNJAŽEVAC – Pojedine advokatske kancelarije uputile su tužbe u ime građana za faktičku eksproprijaciju poseda u opštini Knjaževac na mestima gde su formirane ulice još pre 30-40 godina.

“Advokatske kancelarije angažuju pojedine ljude koji idu od kuće do kuće, tamo gde su na GeoSrbiji uočili da možda postoji zauzeće zemljišta prilikom izrade ulica i ubeđuju ljude da im daju ovlašćenja da ih zastupaju na sudu, odnosno da pokrenu tužbu za naknadu tog zemljišta koje je zauzeto. Prvenstveno su rađene eksproprijacije zemljišta. Tamo gde se zauzimalo malo zemljišta, možda je bilo i dogovora, ali svakako nije nigde urađena ulica, a da se prethodno nije dogovorilo sa vlasnicima tog zemljišta. U nekoliko desetine prikupljenih slučajeva kroz našu arhivu i arhivu u Opštini pronađeno je da je to zemljište otkupljeno, i imamo situaciju da ti ljudi koji su potpisali ovlašćenja na neki način čine prevaru prema Opštini, jer je već njihovim roditeljima koji su vlasnici, već plaćeno to zemljište. U drugom slučaju ne uspemo da nađemo dokaz da smo otkupili zemljište, sud presudi u korist tih građana i oni dobiju po nekoliko hiljada dinara odštete od Opštine. Kada kažem da je sve dogovarano ranije kada je rađeno i iza toga apsolutno stojim, a sada od nas traže da im platimo zemljište i dovode nas u situaciju da ćemo možda morati u nekom trenutku da razmislimo da te ulice vratimo u pređašnje stanje”, kaže Mladen Radosavljević, direktor JP Preduzeće za razvoj, urbanizam i izgradnju opštine Knjaževac.

Opština Knjaževac i Direkcija za razvoj, urbanizam i izgradnju apeluje na građane da dobro razmisle da li će ući u sudske sporove sa Opštinom, a zarad ličnih interesa njihovih advokata i da na taj način rizikuju:

  • Da dobiju krivičnu prijavu za pokušaj prevare ukoliko se utvrdi da je to zemljište njihovim precima već isporučeno,
  • Da primoravaju Opštinu da ukoliko ne bude imala novac za sve sudske troškove, da “podigne” asfalt , i vlasnicima vrati njihove delove parcela, a ulicu u prvobitno stanje od pre nekoliko decenija.

Nadamo se da će razum pobediti, a ne lični interes pojedinih advokata, i da ćemo odabrati dalji razvoj naše Opštine, a ne povratak u stanje ulica od pre 60-70 godina.

Povezano

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *