Borba protiv koronavirusa!

Slovačka donirala Srbiji 320.000 vakcina protiv COVID-19

Ilustracija, vakcine, pixabay

SRBIJA – Vlada Republike Srbije saopštila je da je iz Republike Slovačke danas u Srbiju dopremljena donacija vakcina proizvođača „Fajzer“ protiv zarazne bolesti COVID-19, a koja se sastoji od 300.000 doza bivalentne vakcine prilagođene varijanti Omikron (BA.4/5) i 20.000 doza originalne vakcine protiv COVID-19.

Vlada Srbije zahvalila je slovačkom ministarstvu zdravlja na ovoj vrednoj donaciji, za koju verujemo da će pomoći u zaštiti zdravlja svih građana naše zemlje.

Kontigent vakcina, koji je danas stigao u našu zemlju, uskoro će se naći u ambulantama i počeće njihova primena.

Vlada podseća na to da je vakcinacija jedini specifičan i dokazano efikasan način sprečavanja pojave teških formi bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda, naročito kod najosetljivih kategorija stanovništva, kao što su stariji od 50 godina i osobe sa oslabljenim imunitetom iz bilo kog razloga.

Vakcinacija je vid odgovornog ponašanja prema sebi, sopstvenom zdravlju i zdravlju svojih najmilijih. Na svim punktovima za vakcinisanje u Srbiji u svakom trenutku postoji dovoljna količina vakcina, a ovom prilikom još jednom apelujemo na građane da budu odgovorni i da se vakcinišu.

Izvor: Vlada Srbije

COVID-19, ilustracija, foto: pixabay.com

Novi talas koronavirusa je pred vratima?

U Srbiji su zabeleženi slučajevi porasta oboelelih od koronavirusa. Visoka temperatura, slabljenje čula mirisa i ukusa, povišen CRP (C-reaktivni protein) i upala pluća su karakteristični

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *