Najava

Od večeras do subote uveče jake grmljavine

Grmljavina, foto: Pixabay.com

BEOGRAD Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata od danas do subote uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni, premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku, uz pojavu krupnog grada (5 cm u prečniku) i uz kratkotrajno olujne (24 m/s), izolovano i orkanske (28 m/s) udare vetra u zoni najintenzivnijih oblaka, naveo je RHMZ.

Kako ističe, tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred je teško odrediti.

Danas je najveći rizik od pojave nepogoda u večernjim i noćnim satima, najpre u zapadnoj Srbiji i Vojvodini.

Za konkretne lokacije RHMZ navodi da će izdavati hitna upozorenja na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

Upozorenje na visoke temperature i vremenske nepogode, ponovo crveni meteo-alarm

Republički hidroemeteorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će od danas najtoplije biti na jugu zemlje, gde će uz pretežno sunčano vreme maksimalne temperature dostizati u većini mesta od 33 do 38 stepeni Celzijusa.

Crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme, danas je na snazi u Pomoravlju, istočnoj Srbiji, jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno.

U severnim, a delom i u centralnim krajevima će sa čestim prodorima malo svežijeg vazduha iz srednje Evrope temperature biti niže za 4 do 7 stepeni, a uz lokalni razvoj oblačnosti, biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom, ponegde praćene gradom i olujnim vetrom.

Najveća verovatnoća za pojavu nepogoda je u danas krajem dana i tokom noći, kao i u petak i subotu posle podne i uveče.

U Beogradu danas najviša dnevna temperatura oko 36 stepeni Celzijusa, dok će u narednim danima biti manje toplo.

Sunčano i toplo, po podne, uveče i tokom noći stižu pljuskovi

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo, ali će po podne, uveče i tokom noći u Vojvodini, zapadnoj i centralnoj Srbiji doći do jakog razvoja oblačnosti, sa pljuskovima i grmljavinom.

U zoni pljuskova moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Vetar će biti slab i umeren, južni i jugoistočni, po podne u skretanju na zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od 17 do 24 C, a najviša dnevna od 33 do 37 C.

U Novom Sadu će biti pretežno sunčano i veoma toplo. Uveče i tokom noći doći će do lokalnog razvoja oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.

Vetar slab i umeren, jugoistočni, po podne u skretanju na zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od 21 do 24 stepeni, a najviša dnevna oko 36 stepeni.

Prema prognozi za narednih sedam dana, do kraja nedelje se očekuje pretežno sunčano i toplo sa najvišom dnevnom temperaturom u većini mesta od 30 do 36 C, naročito na jugu zemlje. Na severu i zapadu očekuje se promenljivo i nestabilno vreme sa smenom sunčanih i oblačnih intervala, kao i sa lokalnom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine, a ponegde i kratkotrajnih vremenskih nepogoda u vidu grada i olujnog vetra.

Od ponedeljka pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 C.

Zbog visokih temperatura i vremenskih nepogoda, RHMZ je objavio upozorenje za područje Srbije.

RTV, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *