Ekonomija

Srbija napreduje u strukturnim reformama u oblasti privrede

Ministarstvo privrede, foto: Google Maps

BEOGRAD – Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Rade Basta izjavio je danas, u razgovoru sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio Donal Mekgetigan, da će Srbija nastaviti sa odgovornom ekonomskom politikom kako bi privreda ostala stabilna u periodu nepredviđenih svetskih okolnosti i krize.

Basta je ukazao na to da je Srbija na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i da ulaže velike napore kako bi ostvarila vidljive rezultate u transformaciji i razvoju privrede, infrastrukture, poboljšanju poslovnog ambijenta i kvaliteta života građana.

Ministar privrede se osvrnuo na reforme koje Srbija sprovodi u ekonomskoj sferi, kao što su korporativno upravljanje u javnim preduzećima, državno vlasništvo nad preduzećima, privatizacija i razvojno finansiranje.

U svim ovim oblastima Srbija je nedvosmisleno zabeležila napredak, rekao je on, izrazivši ipak nezadovoljstvo time kako se odvija proces privatizacije i stečaja.

Moramo mnogo više da radimo na transparentnosti i onlajn aukcijama, istakao je on i obavestio sagovornike iz MMF-a o tome da će doći do promena na čelu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU).

Basta je ukazao na to da su od velike važnosti investicioni i infrastrukturni projekti zbog kojih je Srbija prepoznata kao dobar i pouzdan partner, kako u Evropi, tako i u svetu.

Prema njegovim rečima, o partnerskom odnosu govori i saradnja Srbije i MMF-a koja se već dugi niz godina razvija na obostrano zadovoljstvo.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva privrede Darko Mitrović, pomoćnici ministra privrede Dragan Ugrčić i Dubravka Drakulić, kao i predstavnici Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Izvor: Vlada Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *