Sigurna Srbija!

Energetska sigurnost apsolutni prioritet Srbije

Ilustracija, dalekovod, foto: Nicole Köhler, pixabay.com

SRBIJA, BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović izjavila je u razgovoru sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio Donal Mekgetigen, da je Srbija na dobrom putu kada je u pitanju planirana agenda za sektor energetike.

Đedović je istakla da je naša zemlja uz maksimalne napore obezbedila energetsku sigurnost za zimu 2022/2023. godinu, i naglasila da se intenzivno radi na tome da Srbija i narednu zimu dočeka spremna.

U tom kontekstu, kada je u pitanju proizvodnja električne energije, u planovima poslovanja EPS-a reflektovana su strateška opredeljenja, a kada je u pitanju prirodni gas dodatne količine su već obezbeđene u skladištima u Mađarskoj za narednu godinu, ali nastavljamo rad na obezbeđivanju svih neophodnih količina, kako bi naša energetska sigurnost bila na najvišem nivou, prenela ministarka.

Ona je ukazala na to da se radi na strateškim dokumentima, kompasu za razvoj energetskog sektora do 2050. godine, u kojima će biti definisani okviri dinamike ulaganja, pre svega u obnovljive izvore energije.

Prema njenim rečima, pred nama su značajne investicije u energetsku infrastrukturu, koje su neophodne kako bismo obezbedili energetsku sigurnost našim građanima i privredi i ostvarili zacrtane ciljeve dekarbonizacije.

Paralelno s tim, kako je objasnila, teče reforma javnih preduzeća i učinjeni su značajni koraci prve faze reforme „Elektroprivrede Srbije“ koja se odnosi na promenu pravne forme preduzeća, koja će biti osnova za dalju korporativizaciju i profesionalizaciju upravljanja.

Đedović je naglasila da će Vlada i u narednom periodu nastojati da obezbedi dovoljne količine energenata za građane i privredu, uz neophodne minimalne korekcije cena, dok će istovremeno poseban fokus biti na zaštiti energetski ranjivih građana.

Takođe, ministarka je poručila da će izmenama propisa i predviđenim budžetom, status energetski ugroženog kupca moći da ostvari tri puta više građana nego do sada, odnosno približno 190.000.

Šef Misije MMF-a naveo je da je energetska sigurnost i stabilnost apsolutni prioritet, kao i da je adekvatno planiranje i efikasno upravljanje energetskim sektorom preduslov da bi on mogao da funkcioniše održivo, dugoročno posmatrano.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda boravi u Beogradu u okviru prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana, koji je odobren Srbiji 22. decembra 2022. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *