Ostanite mirni!

Vojska Srbije u najvišem stepenu pripravnosti

Vojska, ilustracija, foto: pixabay.com

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni komandant, sinoć naredio da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu pripravnosti.

Vučević je pozvao sve građane Srbije da ostanu mirni, pribrani, da ne podležu nikakvim lažnim vestima, zluradim komentarima, nego da pokažu dostojanstvo i pre svega nacionalnu solidarnost i političku zrelost.

Ministar odbrane je naveo da je do ove odluke došlo imajući u vidu sve ono što se dešavalo na Kosovu i Metohiji pre svega da se albanske vlasti, odnosno takozvana „Vlada Kosova“ pod Aljbinom Kurtijem i dalje priprema za napad na Srbe i na nasilno uklanjanje barikada, kao i nerešavanje problema koji su doveli do takvog vida demokratskog protesta Srba na severu pokrajine.

Borbeni tenk, foto: Pixabay.com
Borbeni tenk, foto: Pixabay.com

On je naveo da se pozivi Srbije da se problemi rešavaju dalje u formatu dijaloga, a ne sukobima, ostaju bez odgovora, sa neutralnim pozivima na uzdržanost obe strane.

Imajući u vidu obaveštajne podatke koje Srbija ima, sa kojima raspolaže, predsednik Republike Srbije naredio je da je Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, odnosno, u pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije, što nas podiže na onaj najviši nivo do akcije koju sprovodi Vojska Srbije, čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajući pogrom i teror nad Srbima ma gde da oni žive, rekao je on.

Vučević je istakao da je Srbija jedina zainteresovana za razgovore i političke dogovore, dok druga strana konstantno povlači hazarderske jednostrane poteze, podiže nivo tenzija i stalno vodi ka daljoj eskalaciji sa jasnim ciljem da etnički potpuno očisti Kosovo i Metohiju.

Za nas je zabrinjavajuća blaga reakcija međunarodne zajednice, odnosno izbegavanje razgovora, političkog dijaloga o uzrocima, ne o posledicama, koji su doveli do ovakvog vida demokratske političke borbe srpske zajednice na severu Kosova i Metohije, naveo je Vučević.

Ministar odbrane je ocenio da su Srbi jedini narod u Evropi koji nema pravo na slobodu i očuvanje svojih vekovnih ognjišta.

Srbija, u nadi da će se ovi problemi rešavati u političkom formatu i kroz dijalog, ostaje posvećena razgovoru i dogovoru. Takođe, Srbija mora da vodi računa o zaštiti svojih državnih i nacionalnih interesa i stoga Vojska Srbije je od noćas u najvišem stepenu pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, poručio je ministar odbrane.

Izvor: Vlada Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *